περί του καιρού ή έχει ο καιρός γυρίσματα....

περί του καιρού ή έχει ο καιρός γυρίσματα....
..............................................* ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2.400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ........
................................. "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Γερμανικός Τύπος: «Άπραγη» μπροστά στο δράμα των προσφύγων η ΕΕ


Η νέα τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες κυριαρχεί στα σχόλια του γερμανικού τύπου. Νέα δημοσιεύματα για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και την «επόμενη μέρα».

Η εξεύρεση λύσης για το ελληνικό πρόβλημα «απομακρύνεται πολύ», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, παραθέτοντας τις χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις οποίες «κανείς δεν αναμένει ότι θα υπάρξει λύση» στο Γιούρογκρουπ της Ρίγας στις 24 Απριλίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «στην ΕΚΤ και σε κύκλους της τρόικας εξετάζεται στο μεταξύ προφανώς εάν και πως μπορούν να διατηρηθούν ‘ζωντανές' οι τράπεζες της χώρας σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Από κύκλους της ΕΚΤ ελέχθη ότι εδώ και κάποιο διάστημα συζητούνται από κύκλους της τρόικας διάφορα ‘γκρίζα σενάρια' που κινούνται μεταξύ χρεοκοπίας και ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντίθετα διαψεύστηκε ότι υπάρχουν σενάρια για το διάστημα μετά από μία χρεοκοπία. Από το περιβάλλον της ΕΚΤ ειπώθηκε ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι δανειστές επιθυμούν η χώρα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση σε περίπτωση χρεοκοπίας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν διατάξεις στις (σ.σ. ευρωπαϊκές) συνθήκες που να προβλέπουν κάτι τέτοιο. ‘Γι' αυτό πρέπει να εξετάσει κανείς πως θα επιβιώσουν οι τράπεζες σε περίπτωση που το κράτος περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών', ελέχθη στη Φραγκφούρτη. Μία στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους θα απειλούσε σοβαρά τις τράπεζες της χώρας», επισημαίνει η FAZ.

Άλλη μία ανθρωπιστική τραγωδία στη Μεσόγειο

«Κανείς δεν έμεινε έκπληκτος» από τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, σχολιάζει η SZ
«Κανείς δεν έμεινε έκπληκτος» από τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, σχολιάζει η SZ
Κυρίαρχη στο γερμανικό τύπο είναι η νέα ανθρωπιστική τραγωδία με πρόσφυγες στη Μεσόγειο, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Περίπου 400 άνθρωποι αγνοούνται και εικάζεται ότι είναι νεκροί. «Κανείς δεν έμεινε έκπληκτος. Το ότι θα συνέβαινε και πάλι μία τραγωδία στη Μεσόγειο με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες ήταν βέβαιο», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung και σχολιάζει: «Είναι επονείδιστο το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αντέδρασε, το αργότερο μετά την τραγωδία που συνέβη το Φεβρουάριο. (…) Η ιταλική ακτοφυλακή σώζει αδιάκοπα ανθρώπους από τα σαπιοκάραβα μέσα στα οποία τους αφήνουν έκθετους στη θάλασσα οι διακινητές. Ακόμη και οι συνοριακοί φύλακες της Frontex εμπλέκονται συχνά σε επιχειρήσεις διάσωσης. Αλλά αυτό δεν αρκεί για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που αναμένονται τώρα σύμφωνα με τους ειδικούς. (…) Το αν θα επιτραπεί στους διασωθέντες να μείνουν στην Ευρώπη θα αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Το αν θα τους αφήσουμε να πνιγούν θα κριθεί από την απανθρωπιά».
«Τι πρέπει να συμβεί ακόμη προκειμένου να ξεκινήσει η Ευρώπη, μπροστά στο δράμα των προσφύγων, μία ευρεία κοινή επιχείρηση βοήθειας;», διερωτάται η Neue Osnabrücker Zeitung. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «δεν διακρίνεται μια συντονισμένη στρατηγική επίλυσης των προβλημάτων. Το πρόγραμμα διάσωσης στη θάλασσα Mare Nostrum εξέπνευσε χωρίς να υπάρξει ισότιμη αντικατάστασή του. Σε αυτό το ζήτημα ανοίγεται ένα μεγάλο πεδίο δραστηριοποίησης για την ΕΕ, η οποία τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης, αλλά πολύ συχνά, μένοντας άπραγη, αποφεύγει να ασχοληθεί με την ανέχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο μπροστά στα σύνορά της».

«Ελληνικές ασάφειες» για το μεταναστευτικό

Στιγμιότυπο από έγκλειστους μετανάστες σε καταυλισμό στον Έβρο
Στιγμιότυπο από έγκλειστους μετανάστες σε καταυλισμό στον Έβρο
Για «ελληνικές ασάφειες» στο ζήτημα των μεταναστών κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενη στις προσπάθειες διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση. Η εφημερίδα αναφέρεται σε μία πρώτη ανακοίνωση του έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, όπου αναφερόταν ότι «στους σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία θα μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «λίγο αργότερα προέβη σε διόρθωση, λέγοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αιτηθεί στην ΕΕ την ισότιμη κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη. Το ζήτημα είναι σε τελευταία ανάλυση, όπως είπε, ‘διεθνές'», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η Αθήνα αποφάσισε τη λήψη σειράς μέτρων για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, με τα οποία επιδιώκεται να διορθωθούν ορισμένες «λανθασμένες εξελίξεις» που σημειώθηκαν υπό την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «αυτός εμφανίστηκε ως θιασώτης μιας σκληρής γραμμής απέναντι στους μετανάστες, ωστόσο αυτή η πολιτική επέφερε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

__________________
http://left.gr/news/germanikos-typos-apragi-mprosta-sto-drama-ton-prosfygon-i-ee

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου