θέματα.......
_________
από το: http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/03/blog-post_5565.html#ixzz4K7DoCQkZ
Η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος έχει ήδη ξεκινήσει και θα γίνει περισσότερο αντιληπτή από όλους τους κατοίκους του πλανήτη μέσα στον αιώνα που διανύουμε. Υπάρχουν πλέον ισχυρές και έγκυρες ενδείξεις και αποδείξεις πως η ήδη παρατηρούμενη αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας (προς το παρόν υπολογίζεται σε +0.6 βαθμούς Κελσίου) οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες των τελευταίων 50 ετών. Πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει κιόλας μια πρώτη γεύση από τις επιπτώσεις στις αλλαγές του κλίματος, κυρίως υπό τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων (ανεμοθύελλες, πλημμύρες κτλ). Η περίοδος των «ημιμέτρων» για το περιβάλλον φαίνεται πως σιγά- σιγά τελειώνει, μιας και η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα συνθηκών διαβίωσης, το οποίο ήδη αρχίζει να διαφαίνεται…
~~~~~~~~~~~
Γράφει ο Αλέξης Αλαματίδης*
Ένας Πλανήτης που Λέγεται Γη
Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις κλιματολογικές «αλλαγές» (για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο «καταστροφές»), που θα επέλθουν τα επόμενα χρόνια, πρέπει πρώτα απ’ όλα να κατανοήσουμε το «σύστημα Γη» και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο και τη συμπεριφορά μας ως κάτοικοι του πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Το «σύστημα Γη» (η ξηρά, η θάλασσα και η ατμόσφαιρα) βρίσκεται μέσα σε μια αέναη κίνηση μέσα στο χώρο και στο χρόνο, διανύοντας περιοδικά κάποιους «κύκλους». Οι Εποχές των Παγετώνων (χρονικές περίοδοι όπου τουλάχιστον το 50% της γήινης επιφάνειας είναι καλυμμένη με πάγο και η μέση θερμοκρασία είναι 7 βαθμούς Κελσίου κάτω από τη σημερινή) έχουν διάρκεια περίπου 100.000 χρόνια και οι μεσοπαγετωνικές περίοδοι (μια τέτοια διανύουμε και τώρα) έχουν διάρκεια 15-25.000 χρόνια. Η σημερινή «θερμή» περίοδος που διανύουμε, υπολογίζεται πως έφτασε στο θερμοκρασιακό της μέγιστο πριν από περίπου 6.000 χρόνια, οπότε χρονικά κατευθυνόμαστε προς εποχή Παγετώνων, η οποία θα επέλθει σε 10-15.000 χρόνια από σήμερα, αν δεν γίνει κάποια σημαντική μεταβολή στο κλίμα.
Πάνω στον πλανήτη μας, τα τρία μεγάλα «συστήματα» (ξηρά, ωκεανοί και ατμόσφαιρα) αλληλεπιδρούν δυναμικά και μαζί με την περιστροφή της Γης, ευθύνονται καθοριστικά για τις κλιματολογικές εξελίξεις. Είναι υπεύθυνα για τα τοπικά και παγκόσμια καιρικά φαινόμενα, και από την άλλη, η απόσταση του πλανήτη μας από τον Ήλιο, η οποία δεν είναι σταθερή μέσα στο χρόνο, και η κλίση του, καθορίζουν τις «παγωμένες» και «θερμές» περιόδους που κατά καιρούς διανύουμε. Όλα αυτά χωρίς βέβαια την ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία φαίνεται να διαταράσσει σημαντικά την φυσική ροή των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα.
Το «σύστημα Γη» είναι τόσο περίπλοκο και δύσκολο στη μελέτη και την πρόβλεψη μελλοντικών καταστάσεων, που ο άνθρωπος του 21ου αιώνα, στην προσπάθειά του να κατανοήσει και να διαχειριστεί καταστάσεις που θα προκύψουν ή είναι ήδη σε εξέλιξη, μοιάζει με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ που προσπαθεί να οδηγήσει αεροπλάνο…! Οι γνώσεις μας δεν επαρκούν και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μελετάμε τη σημερινή κατάσταση η οποία, αν και φαίνεται σταθερή, στην πραγματικότητα δεν είναι. Στη Φύση άλλωστε κάποιες διεργασίες διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα, ενώ κάποιες άλλες χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια.
Το νερό, ο άνθρακας και το οξυγόνο είναι σχετικά σταθερές ποσότητες και διαγράφουν και αυτά τους δικούς τους «κύκλους», ταξιδεύοντας μέσω φυσικοχημικών αντιδράσεων από το έδαφος προς την ατμόσφαιρα και αντίστροφα. Είναι τόσα πολλά τα φαινόμενα και οι φυσικοχημικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα μέσα στο «σύστημα Γη», που αδυνατούμε να αναφερθούμε έστω και επιγραμματικά σε αυτά. Γεγονός είναι πάντως ότι η Γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς αλλάζει, αποτελούμενο από μικρά και μεγάλα υποσυστήματα που λειτουργούν μέσα σε πολύ λεπτές μεταξύ τους ισορροπίες. Όλα έχουν σχέση με όλα. Μέσα σε αυτές τις λεπτές ισορροπίες θα έπρεπε να κινείται και ο άνθρωπος σαν ακροβάτης και όχι σαν καταστροφέας, σαν κηπουρός και όχι σαν κοπάδι με ακρίδες, σαν προστάτης και όχι σαν αυτόν που θεσπίζει νόμους για να προστατέψει τη Φύση από τον ίδιο του τον εαυτό.
Η Αλλαγή των Σημερινών Ισορροπιών
Η δημογραφική έκρηξη είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη αλλαγή που έχει υποστεί ο πλανήτης μας τα τελευταία 300 χρόνια και τα αποτελέσματα αυτής έχουν καθοριστική σημασία για το περιβάλλον. Το 1750 στη Γη ζούσαν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει εξαπλασιαστεί. Τα τελευταία 50 χρόνια η αύξηση του πληθυσμού ήταν όσο αυτή από την εμφάνιση του ανθρώπου στον πλανήτη έως το έτος 1950 μ.Χ.! Τους τελευταίους τρεις αιώνες η έκταση της καλλιεργήσιμης γης έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 500%, ενώ αυτή των δασών έχει μειωθεί κατά 20% (έκταση διπλάσια με αυτή της Ευρώπης) Η βιομηχανική «ανάπτυξη» των τελευταίων ετών και ειδικότερα η καύση ορυκτών καυσίμων, έχει ενεργοποιήσει μια σειρά διεργασιών που ενώ ακόμη βρίσκονται στην αρχή τους, διαφαίνεται πως θα οδηγήσουν σε δραματικές αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες πάνω στη Γη, καθιστώντας τη ζωή μας, υπό τη σημερινή της μορφή, ιδιαίτερα δύσκολη.
Δεν είναι δηλαδή ότι θα καταστραφεί ο κόσμος, αλλά για εμάς τους ανθρώπους οι συνθήκες διαβίωσης ή μάλλον επιβίωσης, θα είναι δύσκολες και θα μοιάζουν με εκείνες που επικρατούσαν πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια. Έχουμε πατήσει δηλαδή το «κουμπί της χρονομηχανής» και φυσικές διεργασίες που μπορεί να συνέβαιναν μετά από χιλιάδες χρόνια, λαμβάνουν χώρα μόνο μέσα σε μερικές δεκαετίες. Μετά από μια πιθανή κλιματολογική καταστροφή (αλλαγή) ο πλανήτης θα ξαναβρεί και πάλι τις ισορροπίες του, αλλά αναρωτιέμαι τι θα κάνουν οι 70 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σήμερα στα Βρετανικά Νησιά σε ένα σχετικά ήπιο κλίμα, αν ο τόπος τους γίνει ακατοίκητος λόγω πολικών θερμοκρασιών που θα αρχίσουν να επικρατούν, όταν σταματήσει να τους «ζεσταίνει» το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού, το οποίο ολοένα και εξασθενεί. Τι θα κάνουν οι κάτοικοι στις Κάτω Χώρες αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει σημαντικά; Τι θα κάνουν οι κάτοικοι της Αυστραλίας, όταν η ήπειρός τους φτάσει να έχει θερμοκρασίες πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου; Ή τι θα κάνουν οι Έλληνες αγρότες όταν, λόγω λειψυδρίας, δεν θα μπορούν να ποτίσουν άλλο τα χωράφια τους; Πως θα γίνεται η διαχείριση των υδάτων των ποταμών, όταν τεράστιες εκτάσεις γης υποφέρουν από ξηρασία; Χώρες που μέχρι πρότινος ήταν καλοί γείτονες, μπορεί να γίνουν οι χειρότεροι εχθροί για τα νερά ενός ποταμού που τις διασχίζει και τις δύο.
Οι περιβαλλοντικές αλλαγές ως αποτέλεσμα των κλιματικών μεταβολών, θα έχουν και μια σειρά από επιπτώσεις στη γεωγραφία: πως θα σας φαινόταν μια καταπράσινη με ήπιο κλίμα («ξεπαγωμένη» πλέον) Γροιλανδία η οποία έχει περίπου το 60% της έκτασης της Ευρώπης και μια Δανία (στην οποία ανήκει η Γροιλανδία) ξαφνικά να κατέχει έναν τέτοιο θησαυρό; Τι θα γίνει με τα εδάφη της Ανταρκτικής (αν και αυτή ξεπαγώσει;). Εν τω μεταξύ, η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει τουλάχιστον 7 μέτρα, αν ξεπαγώσει το έδαφος της Γροιλανδίας, και ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άνθρωποι θα πρέπει να μετακομίσουν. Και να’ ταν μονάχα αυτά…
Σε έναν κόσμο που όλο και πιο συχνά θα πλήττεται από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες) θα πρέπει να επανεξετασθούν και ριζικά οι όροι των ασφαλιστικών εταιριών, εφόσον καμία εταιρία, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε αποζημιώσεις τέτοιων μαζικών καταστροφών. Ο τυφώνας «Κατρίνα», που έπληξε πριν δύο χρόνια τις ΗΠΑ καταστρέφοντας τη Νέα Ορλεάνη, προκάλεσε ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων και έχει αποδειχθεί ότι η ένταση και η πορεία του οφείλονταν στις κλιματικές αλλαγές που λαμβάνουν ήδη χώρα. Αρκετοί μετεωρολόγοι φοβόντουσαν τότε μήπως και ο τυφώνας «ανηφορίσει» σ’ ολόκληρη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, πλήττοντας περιοχές όπου ζουν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Τι θα έκαναν τότε οι ασφαλιστικές εταιρίες; Και από πού να βρουν τόσα χρήματα για αποζημιώσεις; (το 30% των περιουσιών είναι ασφαλισμένες). Οι ίδιες οι πολυεθνικές μισθώνουν πλέον ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι κάνουν προβλέψεις για διάφορες περιοχές στον κόσμο, σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές και βάσει αυτών βγάζουν τα ασφαλιστικά τους προγράμματα. Πάντως οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές ολοένα και θα μειώνονται, έως ότου βγουν εντελώς από τα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιριών. Οι πολυεθνικές εταιρείες που κλήθηκαν να πληρώσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα», βρέθηκαν μέσα σε ένα πρόβλημα που εν μέρει και οι ίδιες είχαν προκαλέσει: τα κεφάλαιά τους είναι επενδυμένα ως επί των πλείστων στη βαριά βιομηχανία, η οποία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον.
Περιβάλλον: Ένα Ζήτημα Ηθικής και Όχι Μόνο
Το φαινόμενο που προβληματίζει τελευταία πολλούς που ασχολούνται με το περιβάλλον, είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη που οφείλεται κυρίως στην καύση του πετρελαίου και του άνθρακα. Το εκλυόμενο διοξείδιο του άνθρακα ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας τελικά αυτό που λέμε «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Τα ζητήματα ωστόσο που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια λόγω της καταστροφής του φυσικού μας περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες γενικώς, είναι πολλά και έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα σε προηγούμενα τεύχη του ΖΕΝΙΘ. Έχουμε ξαναπεί για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για την τρύπα του όζοντος, για το Ρεύμα του Κόλπου που εξασθενεί, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη που μπορεί να βυθιστεί σε πολικό ψύχος, ή να πληγεί από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, την εξαφάνιση των ειδών και των δασών, την φτώχεια και τους πολέμους που προκαλεί το πετρέλαιο και τόσα άλλα. Δεν θα ήθελα να γράψω ένα ακόμη κείμενο με αριθμούς, στατιστικά στοιχεία και απόψεις επιστημόνων.
Θέλω πολύ απλά να σας πω ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ…
Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε ότι ολόκληρη η ζωή μας στηρίζεται στην καταστροφή του φυσικού μας κόσμου. Ό,τι και αν κάνουμε, ένα τηλεφώνημα, ένα βήμα, ένα ταξίδι, η μετακίνηση, η διασκέδαση, η γεωργία και η κτηνοτροφία, ακόμη και ο αθλητισμός, όλα, μα όλα, βασίζονται στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο ποδηλάτης καυχιέται πως δεν ρυπαίνει το περιβάλλον, το ποδήλατό του όμως κατασκευάστηκε σε κάποιο εργοστάσιο που καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο που ως γνωστόν ανήκουν στους πρωτεργάτες των καταστροφέων του περιβάλλοντος. Όλοι οδηγούμε αυτοκίνητα ή ταξιδεύουμε αεροπορικώς, στους περισσότερους αρέσει η υπερκατανάλωση –όλα στοιχεία που βλάπτουν το περιβάλλον. Ακόμη και ο οικολόγος γεωργός ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα του είναι φυσικά, χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα που βλάπτουν το έδαφος, για να καλλιεργήσει όμως το χωράφι του, χρησιμοποιεί τρακτέρ που καίει πετρέλαιο. Όλοι μα όλοι συμμετέχουμε στην καταστροφή του κόσμου και ειδικά οι δικές μας, οι υπερκαταναλωτικές κοινωνίες, έχουν τη μερίδα του λέοντος σε αυτό. Η κοινωνική αδικία είναι και εδώ τεράστια, εφόσον τα καμώματα των καπιταλιστών και όσων συμπεριφέρονται έτσι, τα πληρώνουν κυρίως οι χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Είμαστε συνεπιβάτες σε ένα τρένο που οδηγεί στην καταστροφή του ίδιου μας του εαυτού, προσπαθώντας να θεσπίσουμε νόμους για την προστασία του φυσικού μας κόσμου, παραβλέποντας (προς το παρόν) το γεγονός, ότι εμείς οι απλοί άνθρωποι, μπορούμε με τις συμπεριφορές και τις καταναλωτικές μας συνήθειες, να σώσουμε τον κόσμο αυτό από ένα «αλλόκοτο» αύριο στο οποίο μπορεί να βυθισθεί. Ποιος θα ήθελε να ζήσει σε θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου, ποιος θα ήθελε κάθε χρόνο ο αέρας να ξηλώνει τη σκεπή του σπιτιού του, ποιος κάτοικος παραθαλάσσιας ή παραποτάμιας πόλης θα’ θελε να ανέβουν σημαντικά οι στάθμες των υδάτων, ποιος θα ήθελε να είναι αγρότης όταν δεν θα υπάρχουν σταθερές εποχές, και ποιος βιομήχανος (ανήθικος) «πετρελαιάς» θα ήθελε μια οικονομία σε μια κατεστραμμένη, από κάθε πλευρά κοινωνία; Αν η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη ξεπεράσει αρκετά τους δύο βαθμούς Κελσίου, ανοίγει ουσιαστικά το Κουτί της Πανδώρας για όλους εμάς και η Γη θα είναι γεμάτη από ακρότητες, λένε οι ειδικοί: Η βόρεια Ευρώπη μπορεί να παγώσει, η Αφρική και Αυστραλία να «καούν» από τις υψηλές θερμοκρασίες, στην Ασία θα έχουμε πολλές πλημμύρες, πολλά νησιά του Ειρηνικού θα βυθιστούν κάτω από τη θάλασσα. Σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, μόνο σταθερότητα δεν θα μπορεί να υπάρξει…
Το ζήτημα είναι πάντως και θεολογικό. Αν ο καλός μας Θεός δημιούργησε όλα αυτά γύρω μας, εμείς πως και με ποιο δικαίωμα τα καταστρέφουμε; Οι θρησκείες δεν θα έπρεπε κανονικά να πάρουν δυναμικά θέση πάνω στο ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και να είναι οι φανατικότεροι οικολόγοι; Η δική μας «ορθόδοξη» στάση απέναντι στο Θεό, δεν μαρτυρά τίποτε σε σχέση με το περιβάλλον, μετά από κάθε «μυστήριο» ή λειτουργία, οι ιερείς κηρύττουν λόγους που σχεδόν κανείς δεν ακολουθεί, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να μιλούν για το περιβάλλον (που είναι το «έργο του Θεού»), προτρέποντας τους «πιστούς» να το προστατέψουν.
Ως ανθρωπότητα βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη καμπή της ιστορίας μας, εφόσον το ζήτημα των κλιματολογικών αλλαγών και τα μέτρα αντιμετώπισης αυτών, αποτελούν και μια μεγάλη ευκαιρία να ανακατανεμηθεί εν μέρει ο παγκόσμιος πλούτος και να αποδοθεί έτσι μια κοινωνική, παγκόσμια δικαιοσύνη.
Μπορούμε Ακόμη να Σώσουμε το Περιβάλλον, Αλλά…
Όπως ένας απελευθερωτικός στρατός που μπαίνει στον ένοπλο αγώνα, έτσι και όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη πρέπει να κάνουν κάτι για το περιβάλλον. Ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι. Θέλει όμως ενημέρωση και Παιδεία. Μπορεί η Coca Cola να κάνει μια πολυετή διαφημιστική καμπάνια για το περιβάλλον, καθιστώντας «μόδα» την προστασία του (δεν πειράζει, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»), μπορούν όλοι οι επαγγελματίες οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας να μην κατέβουν «σύσσωμοι» σε έναν αγώνα πρωταθλήματος, κάνοντας πορεία διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Shell –με πανό που θα γράφουν «σταματήστε το πετρέλαιο, μας σκοτώνει!»–, μπορούν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη να μην ξαναγοράσουν κάτι που φυτρώνει σε εκτάσεις οι οποίες ήταν τροπικά δάση πριν 30 χρόνια και έχουν αποψιλωθεί ανεξέλεγκτα, μπορούν όλοι οι πολίτες να ψηφίζουν μονάχα εκείνους τους πολιτικούς που θα πάρουν δραστικά μέτρα για το περιβάλλον μόλις εκλεγούν; Μπορούν; Ναι μπορούν. Αλλά δεν το κάνουν γιατί δεν έχουν καταλάβει ακόμη που έχουμε φτάσει, δεν γνωρίζουν την έκταση του προβλήματος. Κι αν τα παραπάνω παραδείγματα ακούγονται κάπως ακραία, τότε σας λέω πως μπορούμε απλά και μόνο με τις καταναλωτικές μας συνήθειες να καταφέρουμε πολλά στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Αν σε αυτό προστεθούν και αυστηροί νόμοι οι οποίοι θα «στριμώξουν» τη βιομηχανία, τότε θα έχει γίνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ακόμη αντιστέκονται, αλλά δεν θα πάει πολύ. Ήδη, χώρες ανεπτυγμένες, όπως η Ολλανδία, η Δανία αλλά και η Ιαπωνία, που κινδυνεύουν άμεσα να πληγούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αντιδρούν, σχεδιάζοντας περιβαλλοντικές πολιτικές που στηρίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στο πετρέλαιο. Οι τεχνοκράτες βιομήχανοι ποντάρουν και στην πυρηνική σύντηξη στην παραγωγή ενέργειας, για να μπορούν και πάλι να ελέγχουν οικονομικά την παγκόσμια ενέργεια, άλλοι συνάδελφοί τους (γραφικοί) μιλούν ακόμη για την πυρηνική ενέργεια, αλλά το πραγματικό μέλλον είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί αυτό θα σήμαινε μετά από μερικά χρόνια Ελεύθερη-δωρεάν ενέργεια για όλους! Τότε θα μπορούσε να υπάρξει και αληθινή δημοκρατία στον κόσμο μας.
Αλλά και η Ευρώπη φαίνεται πως βλέπει τη μοναδική ευκαιρία που της δίνεται να ανεξαρτητοποιηθεί από το πετρέλαιο, κάνοντας δειλά-δειλά βήματα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με την γερμανική προεδρία που διανύουμε αυτή την περίοδο), δεσμεύτηκαν ότι μέχρι το 2020 το 20% της ενέργειας στην Ευρώπη θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αέρας, ήλιος, βιομάζα, γεωθερμία, κλπ), ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να βρίσκονται στο 20% αυτών που είχαμε το 1990.
Η χώρα μας σε θέματα περιβάλλοντος και φιλικές προς αυτό τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., είναι… πάτος!! Είναι λυπηρό να ξέρεις ότι στο Βέλγιο παράγεται περισσότερο ηλιακή ενέργεια απ’ ό,τι στην Ελλάδα, όπως επίσης λυπηρό είναι και η ΔΕΗ να μολύνει απροκάλυπτα με διοξείδιο του άνθρακα (και όχι μόνο) το περιβάλλον. Ένα εργοστάσιο στην Πτολεμαΐδα που παράγει ηλεκτρισμό καίγοντας λιγνίτη εκλύει στο περιβάλλον τόσο CO2, όσο συνολικά η Νορβηγία! Εν τω μεταξύ, οι Δανοί έχουν βάλει στόχο σε λίγα χρόνια να παράγουν το 30% της ενέργειάς τους με ανεμόμυλους που τοποθετούνται μέσα στη Βόρεια Θάλασσα. Στη χώρα μας η παραγωγή ενέργειας στηρίζεται στην καύση του λιγνίτη (στην καταστροφή του περιβάλλοντος δηλαδή) και στα υδροηλεκτρικά φράγματα. Δεδομένου όμως ότι το νερό θα αρχίσει να γίνεται σπάνιο αγαθό στην περιοχή της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια, είναι πλέον καιρός το θέμα της ενέργειας στη χώρα μας να ξανασυζητηθεί από την αρχή.
«Επανίδρυση του κράτους» δεν μας έλεγαν οι κύριοι της Ν.Δ. προεκλογικά; Να μια καλή ευκαιρία να το αποδείξουν. Να μια καλή ευκαιρία να μπούμε δυνατά στο παιχνίδι της ευρωπαϊκής οικονομίας μιας και από πλευράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπόλικο ήλιο έχουμε και αέρηδες πνέουν στα ελληνικά πελάγη. Να μια ευκαιρία να απεμπλακούμε σιγά-σιγά από το πετρέλαιο και να δώσουμε το καλό παράδειγμα και σε άλλους. Εδώ όμως δεν αρκεί η καλή θέληση, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις με θάρρος αλλά και κίνητρα προς τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και αυτοί στην παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο (φωτοβολταϊκά στοιχεία), τον άνεμο (ανεμόμυλοι), ή κάποια άλλη μορφή ανανεώσιμης, φιλικής προς το περιβάλλον, πηγής ενέργειας.
Χρόνος πολύς δεν απομένει και κάποια πράγματα δεν μπορούν πλέον να ανατραπούν. Ακόμη κι αν σταματούσαμε αύριο να καταστρέφαμε το περιβάλλον, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει και μαζί της θα ανεβαίνει και η στάθμη των θαλασσών. Μπορούμε όμως με σωστή πρόληψη και συμπεριφορά, να προλάβουμε τα χειρότερα. Αν ενημερωθείτε για το περιβάλλον (ίντερνετ, ειδικός τύπος, υπουργείο περιβάλλοντος, Ευρωπαϊκή Ένωση, περιβαλλοντικές οργανώσεις,ΖΕΝΙΘ…) αγαπητοί φίλοι, τότε θα δείτε πως όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι για τη σωτηρία του…
_____________
Ο Αλέξης Αλαματίδης (dytikos@the.forthnet.gr)
είναι εκδότης του περιοδικού Δυτικώς και ασχολείται με τη φωτογραφία και το περιβάλλον.
~~~~~~~~~
OΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
Αγάπα και τίμα τη Γη γιατί αυτή ευλογεί τη ζωή σου και παρέχει την επιβίωσή σου.
Μην θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο από όλα τα άλλα ζωντανά όντα και μην τα οδηγείς σε εξαφάνιση.
Αφιέρωσε την κάθε ημέρα στη Γη και γιόρτασε την αλλαγή των εποχών.
Περιόρισε τα βλαστάρια σου ώστε να μην γίνεις βάρος στη Γη.
Ευχαρίστησε τα όντα και τα φυτά για τη τροφή που σου παρέχουν.
Μην σκοτώνεις και μην σπαταλάς τα πλούτη της Γης κατασκευάζοντας όπλα πολέμου.
Μην κρύβεις από τον εαυτό σου ή από τους άλλους τις συνέπειες των πράξεών σου πάνω στη Γη.
Μην επιδιώκεις όφελος εις βάρος της Γης, αλλά αγωνίσου να επανορθώσεις τις βλάβες που έχεις προξενήσει στην Ιερότητα της.
Μην οικειοποιηθείς αγαθά που ανήκουν στις μελλοντικές γενιές δηλητηριάζοντας και λεηλατώντας τη Γη.
Κατανάλωνε με μέτρο τα υλικά αγαθά ώστε όλα τα όντα πάνω στη Γη να μπορούν να μοιράζονται εξίσου τη γενναιοδωρία της.
(Μετάφραση της Δρ. Αριάδνης Γερούκη από το περιοδικό Resurgence, τεύχος 239, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2006)
Έχουμε πατήσει το Fast στο «κουμπί της χρονομηχανής» και φυσικές διεργασίες που μπορεί να συνέβαιναν μετά από χιλιάδες χρόνια, λαμβάνουν χώρα μόνο μέσα σε μερικές δεκαετίες από σήμερα.
Ό,τι και αν κάνουμε: ένα τηλεφώνημα, ένα βήμα, ένα ταξίδι, η μετακίνηση, η διασκέδαση, η γεωργία και η κτηνοτροφία, ακόμη και ο αθλητισμός, όλα, μα όλα, βασίζονται στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Του Αλέξη Αλαματίδη
από το: http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/03/blog-post_5565.html#ixzz4K7DoCQkZ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου