περί του καιρού ή έχει ο καιρός γυρίσματα....

περί του καιρού ή έχει ο καιρός γυρίσματα....
..............................................* ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2.400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ........
................................. "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Η μάταιη θυσία του Ελληνικού*

    ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ     
Η μάταιη θυσία του Ελληνικού *        


Το Σχέδιο για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά έχει πλέον κατατεθεί και παρουσιαστεί. Μάλιστα λένε ότι έγινε και «διαβούλευση» επ’ αυτού, επί 20 μέρες, το κατακαλόκαιρο,  τον περασμένο Αύγουστο.
Πόσοι όμως γνωρίζουν επακριβώς τι προβλέπει το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης» (Σ.Ο.Α) του Ελληνικού;
Λένε πως το Σχέδιο για το Ελληνικό πρέπει να προχωρήσει, γιατί αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση της χώρας». Λένε πως είμαστε υποχρεωμένοι να το υλοποιήσουμε, ειδ’άλλως δεν πρόκειται να εισπράξουμε την επόμενη «δόση» από τους δανειστές μας  και θα χρεωκοπήσει (κι άλλο) η χώρα μας.
Με δυο λόγια, μας λένε να θυσιάσουμε (και) το Ελληνικό προκειμένου να φυσήξει «ούριος άνεμος», να πάει μπροστά η οικονομία και να ξεφύγουμε από την «κρίση».
Με δυο λόγια, μας λένε το Ελληνικό πρέπει να το δούμε ως μια σύγχρονη Ιφιγένεια που πρέπει να θυσιαστεί για το καλό όλων μας.
Αντε και το κάναμε. Θα πάει μπροστά η οικονομία; Λένε ότι θα δουλέψει πολύς κόσμος στα έργα. Με ποιές συνθήκες εργασίας; Με τι μεροκάματο; Με τι ωρομίσθιο; Πόσες ώρες την ημέρα; 
Αλλά και τι «έργα» θα γίνουν στο Ελληνικό; Εμπορικά Κέντρα, Καζίνο, πολυτελή ξενοδοχεια, δεκάδες πολυόροφες πολυκατοικίες από 50 εως 200 μέτρα ύψος (16-66 όροφοι !). Αυτά τα «έργα» μας χρειάζονται; 
Όμως, δεν μας λένε ότι θα εξαφανίσουν το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά και  τα υπάρχοντα  δασύλια και ότι θα περιορίσουν την πρόσβασή μας στο  μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης.
Εν τέλει, μας λένε  να δεχτούμε μια μάταιη θυσία για να μπορέσουμε, κάποτε, να προκόψουμε, ως χώρα. Μέχρι τότε, κάποιοι ελάχιστοι, ντόπιοι και ξένοι, θα κερδοσκοπούν και θα αυξάνουν τις περιουσίες τους, θα βγάζουν τα λεφτά που εισέπραξαν  (νομότυπα ή παράνομα) σε «φορολογικούς παραδείσους» και η ζωή θα συνεχίζεται.
Μόνο που η «Ιφιγένεια» θα έχει πετάξει στον ουρανό… 
……………………………

*Στο συνημμένο φάκελλο/τόμο «Η μάταιη θυσία του Ελληνικού», περιλαμβάνονται επιλεγμένα προσωπικά και συλλογικά κείμενα και δημοσιευματα της περιόδου 2016-2017 που αφορούν τις σημαντικότερες εξελίξεις στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.
Πάνος Τότσικας

____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου