περί του καιρού ή έχει ο καιρός γυρίσματα....

περί του καιρού ή έχει ο καιρός γυρίσματα....
..............................................* ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2.400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ........
................................. "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Πολλες βροχες φετος μετα τον Φλεβαρη



Kostas Bouras
ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ





Πολλες βροχες φετος μετα τον Φλεβαρη και ο Μαρτης, ομως τον Μαρτη εχουν συνοδευτει απο ανοδο της θερμοκρασιας. Χθες πηγαμε με τον γερο μου στο Πελεκητο να ταισουμε τις γατες του. Στον δρομο ολες οι αγκορτιες ηταν καταλευκες ανθισμενες, πηγε ο πατερας μου να δει το αμπελι του και ειδε οτι ειχε μπουμπουκιασει πολυ, αυτο μου ειπε δεν το 'χε ματα δει στην ζηση του τοσο νωρις.
Το χορταρι εχει στοιχιωσει παντου. Η χαρα των τσοπανηδων. Παλια απο τις 10 Φλεβαρη αρχιζαν οι γυναικες το βοτανισμα στα σπαρτα, σκυμενες ολη μερα με ενα σκαλιστηρι εβγαζαν ολα τα χορταρια που ηταν αναμεσα στα σπαρτα, αυτη την δουλια την εκαναν οι γυναικες του σπιτιου απο 10 χρονων και πανω η με δανεικαριες με αλλες γυναικες για να χουν παρεα και κουβεντολοι. Μεχρι να βασιλεωει ο ηλιος.
Οι ανδρες παλι κλαδευαν τα αμπελια και κατα τις 15 Μαρτη οργωναν τα χωραφια για να σπυρουν τις οψημιες. Αρχες Απριλη εσκαβαν κουτρουλια τα αμπελια οι ανδρες παλι με παρεα, και ηταν παρα πολλα τα αμπελια τοτε. Τετοια εποχη περνουσαν απο τον κατσικοδρομο του χωριου μου και οι Ακοβητες με τους Δειραχητες με δυο αξινες στον ομο, η μια εφεδρικη μην σπασει και χασουν μεροκαματο, για να σκαψουν αμπελια στον καμπο και ελειπαν καιρο απο τα σπιτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου